Dirigent Harmonie

Maarten Pijnenborg

De in Nijmegen-Oost geboren Maarten Pijnenborg (1965) heeft zijn eerste slagwerklessen gevolgd bij Jeugddrumfanfare ‘De Stefaantjes’ waar hij op 12 jarige leeftijd zich de Tamboer-maître mocht noemen.
Toen hij de Stefaantjes was ontgroeid, is hij via Leen Blok doorgegroeid bij het toenmalige Drum Lyra en Malletkorps van de Nijmeegse Postharmonie. Sinds 1980 maakte hij deel uit van het harmonieorkest dat onder leiding stond van Rudy Böhmer die tevens hoofd van het Tamboerkorps van de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht was. Mede daardoor heeft Maarten zijn dienstplicht volbracht als slagwerker bij dit Tamboerkorps.
In 1987 is hij klassiek slagwerk gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en Harmonie- en Fanfaredirectie bij Jaap Koops en Arie van Beek aan het Conservatorium van Rotterdam. Na afronding van zijn opleiding in 1993 kon hij direct doormarcheren naar de militaire opleiding in Woensdrecht waarna hij in mei 1994 aantrad als plaatsvervangend Tamboer-maître van de Luchtmachtkapel.
Nadat hij in 1993 al zijn vuurdoop had ondergaan, als vervanger van Rudy Böhmer tijdens de 86e jaaruitvoering van de Nijmeegse Postharmonie, is Maarten sinds 2001 de vaste dirigent als opvolger van Louis van de Waarsenburg. Een aantal verhuizingen en wisselingen in de bezetting later is de Nijmeegse Postharmonie thans neergestreken in Wijchen. 
Maarten vervult bij de Luchtmachtkapel de functie van Kapelmeester/Tamboermaitre en dirigeert in zijn vrije tijd, naast de Nijmeegse Postharmonie, de Arnhem Band en sinds kort harmonie Wilhelmina uit Pannerden.