Geschiedenis Nijmeegse Postharmonie

Op 25 november 1906 werd de vereniging opgericht als “Nijmeegsche Postfanfare” voor post- en telegraafbeambten. Zij telde op dat moment 17 leden met instrumenten "ter waarde van vierhonderd en tien gulden en twaalf en halve cent". Al snel werd de vereniging omgevormd naar een harmonie-orkest en ging verder door het leven als Nijmeegse Postharmonie.

 

Vrijwel vanaf de oprichting werden de jaarconcerten verzorgd in de grote zaal van concertgebouw “De Vereeniging”. In de jaren vijftig werden de concerten opgeluisterd met artiesten als Kees Schilperoort en de Selvera’s die toen landelijke bekendheid genoten.

 

In 1956 organiseerde de NPH, ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan, een groot 5-daags muziekfestival met deelname van maar liefst 45 orkesten. Ook werd een ‘lunapark’ opgezet, waarvoor de gemeente Nijmegen bij uitzondering een vergunning gaf; uit dit lunapark is de zomerkermis in Nijmegen voortgekomen.

Ook vanaf de jaren vijftig is, voorafgaand aan het jaarconcert, ruim 20 jaar een carnavalsbal georganiseerd in “De Vereeniging” onder de naam “Post Bal-Masque”; een feest dat tot 2000 bezoekers trok.

 

In de loop van de jaren zijn er vele concerten gegeven in het grensgebied van Duitsland. Maar ook zijn er meerdaagse concertreizen geweest naar o.a. Oostenrijk, België, Hamburg en Berlijn. Het drietal reizen naar Ostrava in Tsjechoslowakije, waar werd deelgenomen aan een internationaal muziekfestival, staan in de herinnering van de ‘oudere’ leden gegrift. De levensomstandigheden in het toenmalige oostblok-land maakt grote indruk, vooral voor de toen jeugdige leden die speciale toestemming hadden gekregen van de onderwijsinspectie om mee te gaan tijdens het lesjaar.

 

In de jaren zeventig/tachtig werd de traditie van het Postbal omgezet naar een combinatie van het jaarconcert met na de pauze een pronkzitting van carnavalsvereniging “ ’t Swerte Schaop”. Later verzorgde de NPH weer het volledige muziekprogramma tijdens de jaarconcerten, waarbij regelmatig bekende artiesten hun opwachting maakten; voorbeelden zijn Louis van Dijk, Edwin Rutten en als klapper het jubileumconcert in 2007 met Danny de Munk.

 

Met uitzondering van het jubileumconcert in 2007 heeft vanaf 2002, vanwege de hoge kosten voor “De Vereeniging”, het jaarconcert plaatsgevonden de “De Lindenberg” en ook tweemaal in het “Triavium”.

In 2016 en 2017 werden bijzondere concerten gegeven in de Vasim en het Afrika museum (harmonie) en de Jan Massink hal en het Mozaïek in Wijchen (malletband).

Na een verblijf in het stationspostkantoor sinds de jaren zestig moest de NPH, toen dat gebouw door de Post werd verkocht, in 2004 voor de repetities uitwijken naar het gebouw van de woningstichting Portaal aan de Kerkenbosch in Nijmegen. Sinds ook die ruimte weer een ander doel kreeg, heeft de NPH vanaf 2009 onderdak gevonden in wijkcentrum OZO in Wijchen. Als van oorsprong Nijmeegse vereniging begint de NPH zich langzaam toch ook een beetje Wijchens te voelen.