Harmonie

Op 25 november 1906 werd het orkest opgericht als Nijmeegsche Postfanfare met 17 werkende leden. Voor een bedrag van f 442,97 werden 3 cornets, 4 bugels, 2 althoorns, 2 barytons, 1 trombone, 2 bombardons, een paar bekkens, een grote en een kleine trom gekocht bij de muziekinstrumentenhandel A. Hiddink.

Veel archief uit de begin jaren is verloren gegaan, maar duidelijk was dat in 1923 het orkest werd omgevormd tot een harmonie. Hierbij werden de bugels vervangen door klarinetten.

Lange tijd waren de leden allen medewerkers van PTT, maar in de loop van de jaren mocht een deel van de leden ook bestaan uit “niet-PTTers”. Hiermee werd het mogelijk nieuwe muzikanten aan te trekken en zo een goede balans te behouden tussen de diverse instrumenten.

Directeuren van de Nijmeegse posterijen zijn door de jaren heen belangrijke steunpilaren geweest voor de Postharmonie. Zo schreef dirigent Jo Kuppen in 1935 zelfs de Van Poppel March voor de toenmalige Nijmeegse directeur . Deze mars is nog aanwezig in de bibliotheek archieven.

Het repertoire is in meer dan 100 jaar wel gevarieerder geworden. Van actuele pop-muziek tot licht klassiek, waarbij de originele harmonie muziek niet wordt vergeten. Voor alle gelegenheden kan een gepast programma worden gekozen. Op deze website staat een lijst met de meeste muziekwerken, die momenteel op de lessenaar staan bij de harmonie.

In de loop van de jaren heeft de harmonie meerdere dirigenten gehad. Zo waren er Puck Jakma, Frits Jakma, Laurentius van de Goor, Jo Kuppen, Theo van der Ploeg, Rudy Böhmer, Louis van de Waarssenburg en Maarten Pijnenborg.

De Postharmonie kon zich altijd verheugen op goede en ruime repetitie locaties. In het begin was daar het Postkantoor aan de Van Schevichavenstraat en het concertgebouw De Vereeniging. Later verhuisde men naar het Stationspostkantoor waar het in 2004 ophield en men moest verhuizen naar een ruimte van woning stichting Portaal in de wijk Lindenholt. Hier moest men in 2009 weer vertrekken naar de huidige locatie het wijkcentrum OZO te Wijchen.

Over het algemeen verzorgt de harmonie alleen concert-optredens maar m.n. tijdens de vierdaagseweek komt de harmonie, samen met de malletband ook marcherend in actie. Samen met de zustervereniging uit Groningen (Gruno's Postharmonie) worden de wandelaars van PostNL tijdens de laatste kilometers over de Via–Gladiola begeleid.

Vanaf 2001 staat de harmonie onder leiding van Maarten Pijnenborg.

Momenteel telt het orkest ca 30 leden, van jong tot oud.

De repetities zijn op zondagochtend van 10u30 tot 12u30 in wijkcentrum OZO te Wijchen.